Én az ős kétkedők közé tartozom, tehát hiába mondják mások, hogy az a valami milyen hatalmas meg milyen szép, előbb a saját szememmel akarom látni. (Persze így átadom a staféta botot nektek. Kételkedjetek az én megállapításaimban.)

Amikor kiszálltunk Kriszta, Dani, Laci, a kis Eki (persze őt az édesanyja vitte) és én a gyorsan suhanó metróból, sokat kígyóztunk, gyalogoltunk, nézelődtünk, mire az áruház területére értünk. (Persze az is lehet, hogy így, egy hónap távlatában gondolom csak így.)

Gyönyörű bevásárló központokban jártam a világ különböző pontjain – nem mintha ez valami nagy erény lenne részemről -, ám a Dubai Mall Store, méretét és milyenségét illetően, a leghatalmasabbak közé tartozik a világon, egészen pontosan az 5. helyen áll 1,1 millió négyzetméterével.

 

Ez pedig azt jelenti, hogy képtelenség bejárni – de minek is? Felmész – mondjuk – a harmadik emeletre, lenézel, szétnézel, benézel erre-arra… Ekkor úgy érzed, zsong a fejed, és keresztbe állnak a szemeid, a lábaid pedig elgyengülnek.

Megnézed az óriási akváriumot, ahol sok ember áll és álmélkodik, olyan, mintha te magad is egy nagy akváriumban lennél, csak ez az ember akvárium annyira hangos! 

Persze kívülről nézed meg, mert ha bemész, fizetsz, mint a katonatiszt, és akkor is azt látod, amit egyébként ingyen látnál. Ám ne vesszünk el a részletekben, elég, ha egyik ámulatból a másikba esünk, egészen addig, amíg az este leszálltával újabb izgalomhullám szele csap meg bennünket.

“A Dubai Mall a Burj Khalifa komplexum részét képzi, a legmagasabb mesterséges szerkezet, amit valaha építettek. Teljes alapterületét tekintve, mely több, mint 1.1 millió négyzetméter (ez megegyezik 50 futballpálya területével), a Dubai Mall lenne a legnagyobb bevásárlóközpont a világon; ha csak a bérelhető alapterületet vesszük figyelembe, akkor körülbelül akkora, mint a West Edmonton Mall. A bevásárlóközpontban található több, mint 1200 üzlet, beleértve a világ legnagyobb édességboltját, egy jégpálya, egy SEGA játékcentrum (3D-s bowling játék), egy 5 csillagos luxusszálloda, 22 mozi, valamint 120 étterem és kávézó. Plusz a bevásárlóközpontban van az egyik legnagyobb akvárium a világon.”

Még a kis Eki is felvillanyozódott, amikor kitódultunk azzal a sok emberrel a nagy kiterjedésű, mesterséges tóhoz. És mivel tudtam, hogy hatalmas attrakció következik, mindenféleképpen “lövő” állapotba akartam kerülni, ám minden talpalatnyi helyen emberek álltak. Végül is egy lámpaoszlopba kapaszkodva egyensúlyoztam, miközben a videót készítettem. Ennek következtében persze beremegett a mobilom, de így is élvezetes videót készítettem, legalább is számomra:

 

Egy kis csemege:Kupola – gyönyörű műalkotás:

Egyik bejárat:


Remélem, a jó idő beálltával én is levegőt kapok. És nemsokára az utolsó blogomat is átnyújthatom nektek Dubajjal kapcsolatban.

 

Dubajról megírt blogok:

1. (De kérem, én nem tudok ukrán nyelven!)

2. (Oxigénhez jutni “Félrelépésre” nincs lehetőség!)

3. (“Félrelépésre” nincs lehetőség!)

4. (Dubaj a daruk országa (is)

5. (Bollywood parks – látványban gazdag)

6.  (“Anya, ott van az octopus”)

7. (Global Village, ez egy csúcs élmény!)

8. (“A pénznek szaga van“)

9. (Sivatagi tevegelés)

10. (Egyszerű buszozás is tartogathat meglepetést!) 11. (Miracle Garden, avagy a nagy macska árnyékában)

12. (Vacsora a hajón /Dhow Dinner Cruise)

13. Két földrész találkozása /Two continents meet/

 

marasimo@gmail.com

Ha barangolni akarsz a blogom lankáin, megteheted

INSTAGRAM: simonmara54