A világ legnagyobb tengerjáró hajójával (4.) Marseille lábainál avagy ne harcolj, hogy győzz!

Gondolhatjátok, milyen izgatottan készülődtem, hogy körbe nézzek egy kicsit a városban, érezzem a város lüktetését, egy kicsit átjárja lényemet ez a lenyűgöző város. Franciaország második legnagyobb városa Marseille, és óriási, csodálatos kikötője pedig elsőnek számít. (Nem is csodálom, hogy már a saját szememmel láthattam!)

Több mint egy órás nézelődés közben, egyszer csak minden átmenet nélkül belé nyilalt a hátam egy bizonyos pontjába a fájdalom. Sajnos ez egy eléggé ismerős érzés, mert tavalyelőtt télen is így kezdődött, majd lumbáchóvá fejlődött ki, amikor szó szerint meg sem tudtam mozdulni. Erre a gondolatra, hogy itt, külföldön leszek tök béna, kirázott a hideg. (Jellemző rám, hogy meg akartam keresni azt a blogot, amiben ezt ecsetelem, persze a közel 600 blog közül már képtelen voltam előhalászni! Egyelőre.)

Éppen iparkodtunk fel a Notre Dame la Garde-ba, természetesen nem tévesztendő össze a párizsival, már csak azért sem mert küllemben sem lehetne összetéveszteni azokat. A katolikus dóm – mely a város legmagasabb pontja egyúttal – szimbóluma a városnak. Ebben a monumentális dómban szinte a város minden pontjáról lehet gyönyörködni.

Mire a busz felbattyogott, felpöfékelt a hegy tetejére, én már ki voltam bukva. (Még így, „halálközeli állapotban” is nagy örömmel töltött el, hogy a busz ablakából bepillanthattam, ha csak egy percre is a sikátorokba. Persze mennyivel jobb lett volna, ha gyalogosan is kényelmesen megnézhettem volna az utcákat és a házakat…) Amíg Dani belülről is megszemlélte a neobizánc épületet, leültem egy padra, és koncentáltam, hogy megússzam az egész hát-bulit. Ám útközben készítettem a fenti videót.

Mind a két fotóról lemaradt Szűz Mária arany szobra, kezében fiával, Jézussal, amely szobor a dóm tetejét ékesíti. Még szerencse, hogy a neten tüzetesen meg lehet nézni az épületet kivül-belül, alul-felül. Ez a házi feladat. Vagy el lehet oda utazni, és szuper fotókat lehet készíteni. Hajrá!

Letekintés a városra. (Persze, ha nem lettem volna magamba zuhanva a fájdalomtól, valószínűleg még készítettem volna sokkal különb felvételeket is.) Majdnem a Gellért hegyen éreztem magam. De csak majdnem!

 

Imádom a házakat, mert sokat elárulnak a lakóikról, az ablakokat, a világosra festett, fából készített fa palettákat. Igen, lehet imádni ezeket.

 

 

Kiterítik a ruháikat az ablakban, ezért külön imádom őket. Legszívesebben felcsöngetnék hozzájuk – de csak azokhoz, akik kilógatták ruháikat száradni, a napra -, és megismerkednék velük:

Ez a templom közel van a tengerhez, békesség árad falaiból. Bár ki tudja, a történelem milyen fordulataitól állt el ablakainak és gyönyörű bejárati ajtajának a lélegzete is anno?

A gyönyörű bejárata:

Belülről:

„Természetesen” még mindig nem tértem rá a címben levő utalásra: „Ne harcolj, hogy győzz!” Ami késik, nem múlik…

Ha kíváncsi vagy, hogy mi történik velem, a Hableánnyal, az elkövetkező napokban, ne tévessz

szem elől most sem.

A legnagyobb tengerjáró hajóval (1.) Hol van az útlevelem?

(2.) Ez már döfi! 

(3.) Mosom kezeim!

(4.) Marseille lábainál avagy ne harcolj, hogy győzz! 

(5.) Nemcsak az ember tud dohogni! 

(6.) Pompeii, a szurok fekete álom városa 

(7.) Jakuzzi a tengerre néz

(8.) Stan & Pan – hajó formájában

Meleg szívvel ajánlom úti élményeim morzsáit azoknak, akik még nem olvastak London, Las Vegas és a Fülöp Szigetek világából szerzett felejthetetlen tapasztalataimról:

Fülöp Szigeteki esküvő 

Londoni tévelygések (73.) London Pass (12.) Windsori kastély 

Viva, Las Vegas (8.) Utórezgés

habos felső plusz kalap

Ha barangolni akarsz a blogom lankáin, megteheted!

INSTAGRAM: simonmara54

(melyet ritkán látogatok)

Cikkajánló

One thought on “A világ legnagyobb tengerjáró hajójával (4.) Marseille lábainál avagy ne harcolj, hogy győzz!

  1. Hálás köszönet a beszámolóért ,videóért! Valószínű nem fogok utazgatni már. Így külön értékeltem és élveztem a beszámolódat.Hihetetlen látványt nyújtott a kikötő a rengeteg hajóval! A csíkos mintás Dom is elbűvölt különleges szépségével! Belül is csodálatos! Köszi,köszi a beszámolót!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük