Viva, Las Vegas (10.) Greenland felett

 

 

És ennek a blognak a nagy részét hol írtam meg „természetesen”? Amikor elkezdtem magasröptű gondolataim közlését, még 12000 méter alatt repültünk, és most, amikor befejezem, már 12192 méter magason járunk.

Éppen ezekben az órákban, 18:12 perckor szállunk el méltóságteljesen 11887 méter magasságban – mint egy eltévedt vadliba – Greenland felett. Felszabdalt, fagyos felszínén hegység húzódik, és mi – ha nem is landoltunk le, hogy közelebbről megvizsgáljuk, de mégis – felette repülhettünk el. Ünnepi hangulatom támadt attól, hogy mi lenne, ha…  Az volt az érzésem, hogy ha nagyon akarnám, meg is nézhettem volna közelebbről, miről is szól ez a sziget.

A sziget teljes egészében az észak-amerikai tektonikus lemezen fekszik, valamikor egy kontinenst alkotott a mai Észak-Amerikával.

„Nyugati és keleti partvidéke hegyvidék, amely az Izland felőli oldalon a 3000 m magasságot is meghaladja. Legmagasabb pontja a 3700 m magas Gunnbjorn-hegy. Csak északkeleti és délnyugati partvidéke, a sziget területének mintegy 10%-a jégmentes, egy nagyjából 20 km széles, partmenti sáv. Belsejét 1500–3000 m vastag jégtakaró borítja (1,8 milliókm²). A jégtakaróból kiálló csupasz sziklacsúcsok a sziget keleti oldalán emelkednek a legmagasabbra (3970 m). 2013-ban a NASA közlése szerint egy kutatási projekt során (amit 2009 és 2012 között végeztek) egy 740 km hosszúságú,[7] helyenként 800 m mélységű kanyont fedeztek fel a jég alatt, nagyjából a 70. szélességi fok magasságában. A kanyont folyóvíz vágta ki több millió évvel ezelőtt, amikor még nem borította jég a felszínt.[8]

Most valahogy hamar eltelt a nyolc órás út. Nemsokára találkozunk, ahol biztos talajt fog a lábam.

 

Kacskaringós vonalvezetésemet már magam is alig tudom követni, de megpróbálom:

Londoni tévelygések (75.) London őszi színekben

Tavalyi Las Vegas-i élményeimből egy csokorra való nektek:

1. rész: A Holdra szállás sokkal könnyebb! 

2. rész: A kiválasztottak avagy   berepültünk a világosságba! 

3. rész „Sin City”, a Bűnös Város 

4. rész Kitörő vulkán a város közepén 

5. rész Paris Hotelen belül 

6. rész Két lányt egy csapásra! 

7. rész Búcsúzom

8. rész Utórezgés

9. rész Nem bírom a feszültséget

 

 

habos felső plusz kalap

Ha barangolni akarsz a blogom lankáin, megteheted!

INSTAGRAM: simonmara54

(melyet ritkán látogatok)

Sőt, itt van a Tik-tok, ezzel még csak barátkozom: simonmara007

 

 

 

 

Cikkajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük