Szöszi-NET (90.) Törvényes adathalászat avagy egy laikus panasza

Nem azt mondom, hogy ennél fontosabb dolog nincs mostanában e világon, de még is csak bosszantó, hogy milyen pofátlanok egyes cégek.

A levelező szolgáltatók közül talán a gmail a legkedveltebb, ennél fogva pedig a legtöbb bosszúságot okozó szolgáltató is. Hogy miért? Ahogy a csövön kifér, ontják a reklám leveleket mindenkinek, természetesen annak is, aki köszi, de nem kérne belőle. A szerencsétlen polgár pedig csak annyit szeretne, hogy legyen egy email címe, mert e nélkül már egy meztelen csiga is többet ér, mint ő.

Ráadásul az első gmail levelezőm már megvan legalább 15-20 éve, nem szeretnék tőle megválni, mert egy komoly kapcsolatrendszer tartozik hozzá. Viszont egyre gyakrabban ajánlják fel, hogy bővíthetem ennek a levelező fiókomnak a tárhelyét pénzért. Igen! Minden a pénzről szól!

Néha elküldök rajta valami hivatalos levelet, és kész. Ám a rendszer nem úgy gondolja, mert mindenki megtalálja, boldog, boldogtalan. Felmentem egyik ritkán használt gmail fiókomba, és látom, hogy iszonyú sok levelet kapok egy cégtől. Mondom magamnak: „Te, Mara! jelentkezzél már le erről a mafla cégről, hogy ne foglalja a tárhelyedet feleslegesen. Ez a cég szinte jogot formál arra, hogy mindenféle hülyeséggel támadjon időről időre. Megnyitom az egyik ilyen, igen hasznos levelet, és tudom, hogy  a végén felajánlja: ha le akarsz kerülni a levelező listáról, akkor csak jelezd.

Nagyszerű, gondoltam, itt az ideje, hogy rendet tegyek a tyúk udvarban, ám ha le szeretnék jelentkezni, akkor egy linket ad meg, hogy azon keresztül kitörölhetem magamat az emlékezetükből. És akkor jött a Tenkes kapitánya, hogy megkapom az ő web oldalukat, ahol azt látom, be kell jelentkeznem ahhoz, hogy bármi történjen. A jó Isten áldja meg őket, pont azt szeretném, hogy felejtsenek el. Még az is könnyen előfordulhat, hogy nem is jelentkeztem fel hozzájuk az életben sem, most viszont meg akarják kapni az adataimat.

És most mattot kaptam, mert továbbra is önteni fogják rám a kéretlen tartalmú leveleket, ahol ígérik, lejelentkezhetem a levelezési rendszerükről, de előbb adjam meg az összes adatom, és ezután – talán – sikerülni fog.

A Szöszi-NET sorozat kedvelőinek ajánlom, hogy ebben a KATEGÓRIÁBAN  is nézzenek körül bátran: https://simonmara.com/category/szosszenetek/

Ha barangolni akarsz a blogom lankáin, megteheted!

INSTAGRAM: simonmara54

(melyet ritkán látogatok)

Cikkajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük