Simonék félrebeszélnek (113.) Felszállás, indul a Gyerekvasút Hűvölsvölgyből

Miután jól kifárasztottak bennünket Dani, Kriszta és Eki öt napos ráckevei itt tartózkodásukkal, feltették székhelyüket Budapestre, és a Danubius Helia Hotel 3. emeleti szobájából szövögették 5 napos (2022. április 16-21-ig) budapesti tervüket. Szerdára a Gyermekvasút volt beütemezve, ami engem is érdekelt. Gyermeki lelkem örült ennek a programnak, pedig a gyermekkor már rég messze szállt.

Gyertek velem, nemsokára indul a Gyermekvasút Hűvösvölgyből !

És nem csalódtam!

Budapesten, az 56-os villamos elég nagy területet szel át és viszi az utasokat a XXII. kerületi Városház téri végállomástól egészen a Hűvösvölgy végállomásig. A Szél Kálmán téren szálltunk fel a sárga villamosra. Eki szívesen vette ezt a nagy villamosozást, mert – mint minden fiú gyermek – él-hal a villamosokért, a buszokért, metróért, tehát mindenért, ami gurul, pöfög, büdös, zajos.

 

 

A Gyermekvasútról – amelyet még az én gyerekkoromban Úttörő Vasútnak hívtak  – azt kell tudni, hogy 10 éves kortól 14 éves korig gyerekeket alkalmaznak kalauznak és egyéb, vasutas szolgálatban, természetesen felnőkkel felügyeletével, ingyen. Ám mégis a gyerekek körében nagy respektje van azoknak a személyeknek, aki itt dolgozhatnak.

Teljes ellátást kapnak ezek a gyerekek, hat hónapos kiképzést, hogy a teendőket megtanulják, és ami lényeges: csak jó tanulók tehetnek szolgálatot ezen a speciális vasúton. És ami érdekes, hogy az utóbbi években elsősorban inkább lányok jelentkeznek erre a szolgálatra. Lehet, hogy a lányok inkább a jó tanulók közé tartoznak, mint a fiúk?

De pattanjunk fel a vonatra, mert már indul is:

 

Ne ijedj meg, ha alagútba kerülsz, mert az alagútnak megvan az a jó tulajdonsága, hogy ha bementél oda, egyszer onnan ki is jutsz a szabad ég alá:

 

Felhívom mindenki figyelmét arra, hogy jegyváltásnál értelmezési problémáink akadtak:

  • Returnt kérnek?
  • Igen.
  • A jegy alkalmat ad arra, hogy egyszer leszállhatsz, és megszakíthatod az utazást a nélkül, hogy pótdíjat kellene fizetni.

A return nekünk azt jelenti, hogy van oda- és visszautazási lehetőség. Az „oda” pedig azt jelenti, hogy megérkezünk, leszállunk, ipi-apacsot játszunk rövidített formában, majd az egy óránként induló vonatra ismét felszállunk, és pld. a Szép Juhászné megállónál elköltjük nem túl finnyás igényeknek megfelelő környezetben az ebédünket. (A rántott csirkemell egyébként isteni volt, méretét, ízét illetően!) Majd felszállunk a kisvasútra, és visszamegyünk Hűvösvölgybe, ahonnan elindultunk.

 

De nem. Ők máshogy értelmezik a return jegyet. Tehát ne értelmezzük hagyományosan a return fogalmat, mert ennek a sajátságos return felfogásnak megfelelően legközelebb nem fogja érni lábunk a talajt a Széchenyi-hegyi végállomásnál, helyette maradunk a fenekünkön. Majd csak a Szépjuhászné megállónál szállunk le, ott is lehet egyébként különböző túrákat folytatni evés előtt pld., és akkor nem vágnak meg még több ezer forinttal, mert máshogy értelmeztük a jegy szolgáltatását.

Amikor a menetrend szerint már nem megy a vasút, a délutáni órákban még egyéb foglalkozások várják a kis vasutasokat, pld. zászló-levonás, éneklés, díszmenetelés és egyéb, a hétköznapi életben szokatlan eseménysorok. A fenti videóban épp zászlólevonás utáni perceket örökítettem meg. Sajnos azt hittem, hogy a videót bekapcsoltam, de nem. Magát, a zászlólevonást és éneklést nem sikerült rögzítenem legnagyobb bosszúságomra.

Jó szórakozást nektek is, ha esetleg kedvetek támad egy belevaló kikapcsolódásra.

 

 

A Simonék félrebeszélnek sorozat kedvelőinek ajánlom, hogy a KATEGÓRIÁBAN nézzenek körül: https://simonmara.com/category/simonek-felrebeszelnek/

habos felső plusz kalap

Ha barangolni akarsz a blogom lankáin, megteheted!

INSTAGRAM: simonmara54

(melyet ritkán látogatok)

 

Cikkajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük