Londoni tévelygések (77.) A bodhiszattvák otthona: Fo Guang Shan Temple

 

Úgy látszik, nem úszom meg ezt a blogot sem, mert állandóan ezekbe a bizonyos témájú fotókba ütközöm, és azt mondom magamban, nézd, milyen szuper, hogy itt járhattam ebben a tajvani templomban, ahol mindenki halkan beszél, csendben jár, és az én harsány kérdésem – hogy készíthetek-e fotót -, golyóként süvített az egyik tompított hangú, hajlott hátú templom-szolga arcába.

  • Nem, nem lehet -, válaszolta alig hallhatóan, miután megtanácskozta egy szintén idősebb korosztályt képviselő, ráncos képű hölggyel.
  • Köszönöm -, mondtam mosolyogva, hiszen a keleti népek mosolyognak, még akkor is, ha éppen a másik halálhírét közlik a közvetlen családtagokkal.

Így nem volt mit tennem, megint csak a lesipuskások közé sorolódtam be. Már megszoktam. Mert vajon mi az ördög történik, ha az ő kultúrájukat, vallásukat reklámozom? Nem az a céljuk – mint minden vallási csoportosulásnak -, hogy minél nagyobb létszámmal hirdessék Jézus, vagy itt – történetesen a Fo Guang Shan nevű templomban – Buddha tanításait?

A londoni Fo Guang Shan Temple a Margaret utcában található, amelyet 1992-ben alapítottak. Nemzetközi buddhista „fejlődési” társaságként is ismert. Egyike a két tajvani Fo Guang Shan kolostor brit ágának.

 

A templom egy régi plébánia iskolában és az 1868–70-es templomházban található, amelyet a brit egyik legjelentősebb viktoriánus építésze, William Butterfield (1814. szeptember 7-ben született, és 1900. február 23-án halt meg) tervezett.

William Butterfield (1814. szeptember 7. – 1900. február 23.) egyik kiemelkedő példája a magas szintű viktoriánus építészetnek.

A templom a humanista buddhizmus támogatóinak a Dharmát (buddhista tanításait) népszerűsíti. A humanista buddhizmus egy modern buddhista filozófia. Célja a bodhiszattva útjának megteremtése. A bodhiszattvák energikusak és elkeseredett lények, akik segítenek nekünk felszabadítani magunkat.

 

A bódhiszattva a buddhista művészet egyik népszerű tárgya.

Ám mielőtt belebonyolódnánk a buddhizmus tanításaiba, itt most abba is hagyom mélyen szántó gondolataimat. Majd Ti utánanéztek, ha annyira érdekfeszítőnek tartjátok a témát.

Én elsősorban a templom belsejére voltam kíváncsi, amelyet egy-két fotó erejéig meg is örökítettem. Sajnos a világítás nem kedvezett a jó felvételek elkészítésében, ám sebaj!

Miután levetettem cipőmet, szinte lábujjhegyen néztem körül ebben a távol-keleti tanokkal átitatott templomban:

 

És valójában rövidre akartam fogni mondanivalómat, nem így történt, hiszen még Tajvant is beleszövöm blogomba, mivel ezen templom szolgái és a Bodhiszattva útjának egyengetői Tajvanról származnak.

Befejezésül: ebben a teremben jönnek össze a hívek, hogy a bölcs tanításokat beépíthessék mindennapi életükbe:

 

A Londoni tévelygések sorozat kedvelői megtudhatják, milyen az élet Londonban: 

https://simonmara.com/category/london/

Ha barangolni akarsz a blogom lankáin, megteheted!

INSTAGRAM: simonmara54

(melyet ritkán látogatok)

 

Jó szórakozást!

 

Cikkajánló

One thought on “Londoni tévelygések (77.) A bodhiszattvák otthona: Fo Guang Shan Temple

  1. Jó volt Veled utazni! Külön köszönet és elismerés a részletes tájékoztatásért! A fotók is szépek,visszaadják a keleti hangulatot! Köszönöm Mara az élményt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük