A kor nem érdem, kedves Kriss Takács!

“Boldog névnapot kívánok, Mara néni” -, kaptam a kommentet erre a gyönyörű, MÁRIA névnapi köszöntős képre, amit persze én tettem fel magamnak, mert annyira tetszett:

Ez szakadt ki belőlem többi nő és férfi társam nevében:
“Kedves Kriss Takács – bár igazából nem tudom, milyen név ez a tied? -, ha nem akarod az ég haragját kivívni magad ellen és még szeretnéd a napfelketét többször megélned, ne tedd!

Ne nénizzél le senkit sem csak azért, mert idősebb nálad, mert nem illik, mert a szépérzék ezt mondatja velem!

Egyszerűen sértő a “nénizés” ugyanúgy, mint a “bácsizás”. A saját családomban is és az ismerettségi körömben is olyan fiatalokkal találkozom nap mint nap, akikre lehetne mondani, hogy nénik meg bácsik, mert csak szarakodnak, tutyimutyik, gyávák, falmelléki nyápic népség, mismásolnak, jajonganak, szárnyukat verdesik. Elindulnak, de tíz perc után seggre ülnek, magukban motyognak, mindenkiben ellenséget látnak, mint a valóban idős, ráncos mámikák, akiknek a “rendszám tábláját” már rég bevonták. Tehát one more: ne “nénizzél”!

Igen, a gyöngyszemek így születnek, az élet kiszüli nekünk, mint a fenti gyöngyszemet, amit a fenti úri ember kommentelt nekem.

Sosem felejtem el Margitkát a harmadik emeletről, aki először is letagadta az égről is, hogy ő hány éves. Valójában csak mendemondákból sejthettük, hogy már javában elmúlt nyolcvan éves. Az ő szellemi frissessége viszont javában kenterbe verte a mai fiatalokét. Igaz, voltak bogarai, például az, hogy nem lehetett így köszönni neki:
– Szép jó napot Margit néni!
Ettől ő falnak ment, és utána két napig a színét sem lehetett látni az utcán. Teljes mértékben megértem, mert a néni az nem korfüggő. A néni az, aki egy magatehetetlen, kiszolgáltatott, “nem is tudja, hová tette a söprűt” műfaj képviselője. Már csak a múltban él, jelen nuku, a jövő pedig…
Az ifjúság jó, ha tudja: az ifjúság madara elég hamar messze száll. Ők is és mindenki lesz idősebb, és meg fognak lepődni, mennyire áthangolódik náluk a NÉNI és a BÁCSI fogalma. Ez viszont csak akkor következik be, ha érzelmileg, szellemileg toppon tudnak maradni 50-60-80-100-120 éves korukban is.

 

Ajánlott olvasmány a Szöszinet előző részei: 

1. részt itt olvashatjátok el!

 2. részét itt olvashatjátok el!

3. részét itt olvashatjátok el!

A 4. részt itt olvashatjátok el!

Üdvözlettel:

Simon Mara

én fekete kalapban