Szöszinet (5.) Néni kérem…

A kor nem érdem, kedves Kriss Takács!

„Boldog névnapot kívánok, Mara néni” -, kaptam a kommentet erre a gyönyörű, MÁRIA névnapi köszöntős képre, amit persze én tettem fel magamnak, mert annyira tetszett:

Ez szakadt ki belőlem többi nő és férfi társam nevében:
„Kedves Kriss Takács – bár igazából nem tudom, milyen név ez a tied? -, ha nem akarod az ég haragját kivívni magad ellen és még szeretnéd a napfelketét többször megélned, ne tedd!

Ne nénizzél le senkit sem csak azért, mert idősebb nálad, mert nem illik, mert a szépérzék ezt mondatja velem!

Egyszerűen sértő a „nénizés” ugyanúgy, mint a „bácsizás”. A saját családomban is és az ismerettségi körömben is olyan fiatalokkal találkozom nap mint nap, akikre lehetne mondani, hogy nénik meg bácsik, mert csak szarakodnak, tutyimutyik, gyávák, falmelléki nyápic népség, mismásolnak, jajonganak, szárnyukat verdesik. Elindulnak, de tíz perc után seggre ülnek, magukban motyognak, mindenkiben ellenséget látnak, mint a valóban idős, ráncos mámikák, akiknek a „rendszám tábláját” már rég bevonták. Tehát one more: ne „nénizzél”!

Igen, a gyöngyszemek így születnek, az élet kiszüli nekünk, mint a fenti gyöngyszemet, amit a fenti úri ember kommentelt nekem.

Sosem felejtem el Margitkát a harmadik emeletről, aki először is letagadta az égről is, hogy ő hány éves. Valójában csak mendemondákból sejthettük, hogy már javában elmúlt nyolcvan éves. Az ő szellemi frissessége viszont javában kenterbe verte a mai fiatalokét. Igaz, voltak bogarai, például az, hogy nem lehetett így köszönni neki:
– Szép jó napot Margit néni!
Ettől ő falnak ment, és utána két napig a színét sem lehetett látni az utcán. Teljes mértékben megértem, mert a néni az nem korfüggő. A néni az, aki egy magatehetetlen, kiszolgáltatott, „nem is tudja, hová tette a söprűt” műfaj képviselője. Már csak a múltban él, jelen nuku, a jövő pedig…
Az ifjúság jó, ha tudja: az ifjúság madara elég hamar messze száll. Ők is és mindenki lesz idősebb, és meg fognak lepődni, mennyire áthangolódik náluk a NÉNI és a BÁCSI fogalma. Ez viszont csak akkor következik be, ha érzelmileg, szellemileg toppon tudnak maradni 50-60-80-100-120 éves korukban is.

A Szöszi-NET sorozat kedvelőinek ajánlom, hogy ebben a KATEGÓRIÁBAN  is nézzenek körül bátran: https://simonmara.com/category/szosszenetek/

Cikkajánló

9 thoughts on “Szöszinet (5.) Néni kérem…

  1. Mennyire igaz Marám! Nagyon sok fiatal azt gondolja, hogy büszkén lenézheti az idősebbeket, pedig valóban nem érdeme a fiatalsága. Én erre lazán csak annyit szoktam mondani a szemtelenebbeknek: Figyu, ne legyél már olyan büszke a korodra, én már voltam annyi idős mint te, de te, nem biztos, hogy leszel annyi mint én. Tudom, ez durva, de mindettől függetlenül sokan vagyunk, akik bármiben felvesszük a versenyt az általad tökéletesen bemutatott réteggel „akik csak szarakodnak, tutyimutyik, gyávák, falmelléki nyápic népség, mismásolnak, jajonganak, szárnyukat verdesik. Elindulnak, de tíz perc után seggre ülnek, magukban motyognak, mindenkiben ellenséget látnak, mint a valóban idős, ráncos mámikák.”
    Hát ennyi! További sikeres munkát, hasonló írásokat kívánok!

    1. Kedves Judit!
      Igen, ez a téma bicskanyitogató a mi korosztályunknak. És milyen muris, pont minket néznének le vagy bácsiznának, néniznének le, akik tényleg tevékeny életet éltünk és élünk?
      Köszönöm, hogy vetted a fáradtságot, és véleményedet megírtad nekünk. Üdvözlettel: Mara

  2. Wow! This could be one particular of the most useful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Actually Wonderful. I am also an expert in this topic so I can understand your hard work.

  3. Hi there, I discovered your web site by way of Google whilst looking for a similar topic,
    your website came up, it appears good. I have bookmarked
    it in my google bookmarks.
    Hi there, just became aware of your weblog via Google,
    and located that it’s truly informative.I will be grateful if you proceed this in future.
    Many folks might be benefited out of your writing.
    Cheers!

  4. Thanks , I have recently been looking for information about this subject for a while and
    yours is the greatest I have discovered till now. However,
    what concerning the conclusion? Are you positive concerning the supply?

    1. If I draw the attention of my readers to a phenomenon, such as the respect given to older ladies, that is enough. And everyone can think to themselves what they are consuming from this. Although there is no concept of „aunt” in English (a lady), so it is not possible to address someone in a discriminatory manner. As I have already said, the Hungarian language is a much more sophisticated language than English.
      Best regards: Mara Simon

  5. I absolutely love your blog and find most of your
    post’s to be precisely what I’m looking for.
    Do you offer guest writers to write content available for you?
    I wouldn’t mind creating a post or elaborating on a few of the subjects you write related
    to here. Again, awesome web site!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük