Dubaj (4.) Dubaj a daruk országa (is)

Miért mennek az emberek nyaralni Dubajba? Ez egy jó kérdés, hiszen Dubaj egy hatalmas kőrengeteg, ha le akarom nagyon egyszerűsíteni a dolgot.

Nem gondoltam volna, hogy ilyen óriási kiterjedésű! Már egy órája megyünk kifelé a városból, és azt tapasztaljuk folyamatosan, hogy bármerre nézünk, óriás daruk súrolják az eget, és húzzák fel a felhőkarcolókat. Azt hittem, hogy csak pár magas épületből áll a város.

Az építkezések egymást érik. Szerintem a városi szmognak a felét az innen származó por, piszok teszi ki. A közvetlen szomszédságunkban is két, minimum 50 emeletes ház épül éjjel-nappal. Ezt vegyétek szó szerint. Bármerre járunk, mindenütt hatalmas létesítmények bontakoznak ki a sivatagtól elrabolt értékes telkeken.

A gyönyörű, csillogó-villogó, márványból és üvegből felhúzott, 50-100 vagy annál is több szintű, kecses épületek egymáshoz elég szorosan állnak, hogy a sivatag felől érkező hatalmas homokvihar tombolását tompítsák és az örökké telhetetlen üzletemberek számláját hízlalják.

 

Wikipédia: Dubaj (hivatalos magyar átírása szerint[1]) vagy Dubai (az elterjedt átírása szerint) az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb és második legnagyobb városa. A Perzsa-öböl déli partján fekszik, az Arab-félszigeten. Dubaj önkormányzatát szokás Dubaj Államnak (Dubai State) is nevezni, hogy megkülönböztessük az azonos nevű emirátustól. Több beszámoló szerint a város már legalább 150 éve létezik.

Dubaj jogipolitikai, hadi és gazdasági viszonyban áll más emírségekkel egy bizonyos szövetségi keretrendszeren belül, habár minden egyes emirátus saját hatáskörökkel is rendelkezik, mint például a polgári törvények végrehajtása vagy helyi szolgáltatások fenntartása terén. Az emírségek közül Dubaj rendelkezik a legtöbb lakossal, és területét tekintve a második legnagyobb Abu-Dzabi után.[2] A 7 emírség közül egyedül Dubaj és Abu-Dzabi rendelkezik vétójoggal az ország törvényhozásának döntő, nemzeti fontosságú ügyeiben. Dubajt az Ál Maktúm dinasztia vezeti 1833 óta. Az uralkodó jelenleg (2017-es állapot szerint) Mohammed Bin Rásid Ál Maktúm, aki az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke és alelnöke is egyben.

 

Uralkodójuk, Mohammed Bin Rásid Ál Maktúm nagyon bölcsen úgy gondolkodik, hogy most éljen jól a népe, és ezért mindent megtesz. A turizmus egyik fő bevételi forrásuk az olajkutakon kívül. És itt térek vissza eredeti kérdésemhez: miért jönnek ide nyaralni az emberek a világ minden tájáról?

Pontosan azért, mert saját szemükkel akarnak meggyőződni arról, hogyan dübörög a gazdaság ebben az országban.

Én pld. nem utaztam volna ide, nem tűztem volna ki célul, hogy itt nyaraljak – akár csak – 3 napot is. Nem szeretem, ha engemet és nő társaimat bútor darabnak néznek, „amire” rá lehet telepedni, ülni, feküdni.

Semelyik országban nem tapasztaltam, hogy a tömegközlekedési eszközökön – ahol valamilyen csoda folytán még sem érvényesítették az elszeparáltságot a két nem között – a férfiak bambán, maguk elé bámulva üljenek nyugodtan, amikor egy idősebb hölgy áll előttük, aki szemmel láthatóan holtfáradtan rogyadozik. Sehol nem tapasztaltam ezt a merev udvariatlanságot. A testbeszédük csak úgy süvölt a fülünk mellett: „te térjél ki az utamból, te, kis senkiházi”.

(Apropó: ki kell térnem a következő blogomban a buszozás itteni élményére. A blog címe: Egyszerű buszozás is tartogathat meglepetést! Igaz, nem a következő blogban írtam meg, hanem a 10-ben.)

A fotóról lemaradtam, mivel én készítettem azt:

 

Viszont mi családi összejövetel kapcsán jöttük itt össze Dubajban. Ugyanis a filippinók nagyon család-centrikusak. Kriszta pedig fejébe vette, hogy a kis Ekit – mivel már betöltötte épp tegnap a fél évet – is meg kell ismernie a többi családtagnak: nővérének, annak 7 éves fiának, öccsének, apjának. Tehát mi családi összejövetelre érkeztünk az országba.

Mondjuk én nem nagyon siránkoztam, hogy milyen szomorú a sorsom, hiszen legalább saját véleményt alkothatok Dubajról.

Egyébként a frász jön rám, amikor a metrón automatikusan inni szeretnék a vizes flakonomból, és rám szólnak Daniék, hogy gyorsan tegyem el, nehogy lefüleljenek, mint egy vadorzót. (Nem lehet rágógumizni, enni és vizet inni itt, vagy csak büntetés terhe mellett.) Na… Nehezen szokom meg.

Ígérem, a következő blogom témái között szerepel egy virágoskert és természetesen móka-kacagás.

 

Dubajról megírt blogok:
1. (De kérem, én nem tudok ukrán nyelven!)
2. (Oxigénhez jutni!)

3. („Félrelépésre” nincs lehetőség!)
4. (Dubaj a daruk országa (is)
5. (Bollywood parks – látványban gazdag)

6.  („Anya, ott van az octopus”)
7. (Global Village, ez egy csúcs élmény!)

8. („A pénznek szaga van„)

9. (Sivatagi tevegelés)

10. (Egyszerű buszozás is tartogathat meglepetést!)

11. (Miracle Garden, avagy a nagy macska árnyékában)

12. (Vacsora a hajón /Dhow Dinner Cruise)

13. Két földrész találkozása /Two continents meet/

14. (Mall Bevásárló központ – majd ha a saját szememmel látom…)

15. (Szóval, mi is volt, hogy is volt?)

 

Ha barangolni akarsz a blogom lankáin, megteheted!

INSTAGRAM: simonmara54

 

 

 

 

Cikkajánló

4 thoughts on “Dubaj (4.) Dubaj a daruk országa (is)

  1. Greetings I am so happy I found your webpage, I really found
    you by accident, while I was researching on Askjeeve
    for something else, Anyways I am here now and would just like to say kudos for a tremendous post and a all
    round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the minute but
    I have bookmarked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I
    will be back to read a great deal more, Please do keep up the excellent job.

  2. Greetings I am so happy I found your webpage, I really found
    you by accident, while I was researching on Askjeeve
    for something else, Anyways I am here now and would just like to say kudos for a tremendous post and a all
    round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the minute but
    I have bookmarked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I
    will be back to read a great deal more, Please do keep up the excellent job.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük